- pęczek białych szparagów
- masło
- 200 ml czerwonego wina
- małe grzanki
- liście ruccoli
Zazwyczaj do szparagów używa się białego wina ale miałam przeczucie, że do białych czerwone wino będzie pasować.
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- masło
- 200 ml czerwonego wina
- małe grzanki
- liście ruccoli
- parmezan
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, odciąć główki resztę pokroić na kawałki. Dusić na maśle z solą i pieprzem. Po 5 minutach główki wyjąć i odstawić. Do pozostałych szparagów dolać wytrawne lub półwytrawne wino i dusić do miękkości. Miękkie szparagi rozdrobnić blenderem. Uzyskane krem ma być gęsty, jeśli jest za rzadki odparować na patelni. Na grzance ułożyć ruccolę, krem i na górę odłożone wcześniej główki, posypać parmezanem.
Smacznego i Ciesz się Smakiem!