- 6 łyżek suchej kaszy jaglanej
- 1/4 świeżego ananasa
- pół pomarańczy
- garść rodzynek
- pół puszki mleka kokosowego
- dwie łyżki skórki pomarańczowej
Są niestety tacy, co śniadań nie jedzą. Albo jedzą pod przymusem bo głodni są dopiero koło południa. Niedobrze. Bardzo źle. Oni to wiedzą. Oni chyba już wiedzą co zrobić. To śniadanie musi być takie jak deser pyszne to oni wtedy choćby z łakomstwa się skuszą, prawda? To niech będzie kasza jaglana z mleczkiem kokosowym, ananasem, pomarańczą, rodzynkami i skórką pomarańczową.
Składniki:
- 6 łyżek suchej kaszy jaglanej
- 1/4 świeżego ananasa
- pół pomarańczy
- garść rodzynek
- pół puszki mleka kokosowego
- dwie łyżki skórki pomarańczowej
Kaszę prażymy w rozgrzanym rondelku przez 1 -2 minut mieszając lub podrzucając. Dolewamy wodę, tak 1 cm ( 1:2 proporcja) ponad poziom kaszy, rodzynki i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Możemy też kaszę ugotować wieczorem poprzedniego dnia – zyskamy kilka cennych porannych minut a rodzynki pięknie namiękną. Do ugotowanej kaszy dolewamy mleczko kokosowe i jeśli potrzeba odrobinę wody – zależy jak lubicie, czy kaszę na gęsto czy „zupkę”. Dodajemy pokrojonego ananasa i pomarańczę. Dekorujemy skórką pomarańczową. Jest dostatecznie słodka bo rodzynki dodały słodyczy. Wygląda pięknie i super smakuje. Zupełnie jak deser. Takie śniadanie to ja rozumiem 🙂
Ciesz się Smakiem!