Zbieramy wszystkie części roślinne. W lodówce niech stoi spory, zamykany pojemnik. Łodygi z natki pietruszki i kopru, obierki z marchwi i pietruszki (musi być starannie wyszorowana), końcówki z selera naciowego, stwardniałe łodygi kalafiora i brokułu wraz z liśćmi, końcówki cebuli, obierki z kalarepy, głąb kapuściany. Ktoś powie, że to śmieci Więcej ...
Powstał jak to się mówi „z marszu”. Namoczyłam za dużo rodzynek do granoli a przecież nic się nie może zmarnować prawda? Szybki przepis bo bez nastawiania nocnego zaczynu. W lecie gdy jest ciepło rośnie 2-3 godziny ale gdy mamy zimną wiosnę a kaloryfery już wyłączone proponuje aby wyrastał w piekarniku (grzałka Więcej ...
Skórkę zawsze robię sama. Ta sklepowa do niczego się nie nadaje. Styczeń to najlepszy miesiąc na cytrusowe przetwory, są pełne soków i dojrzałe. Oczywiście najlepiej robić je z owoców ekologicznych jeśli do takich mamy dostęp. Jeśli nie, musimy koniecznie sparzyć owoce wrzątkiem przed obraniem. Składniki: skórki z 1 kg pomarańczy Więcej ...
Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożywieniem w wielu arabskich krajach. Największym eksporterem hummusu jest Izrael. Hummus jest ważnym daniem w diecie Więcej ...
Szybki chleb na zakwasie. Nie ma głębi smaku dojrzewającego nocnego ciasta chlebowego ale jak na chleb na zakwasie, który upieczecie w ciągu 4 – 5 godzin jest super. Z poniższej proporcji upieczecie dwa małe bochenki. Kto jest twórcą przepisu – przykro mi nie wiem. Do wyjściowej proporcji mąki i zakwasu dodawałam składniki Więcej ...
Zakwas to kultura zakwaszonego ciasta przygotowana z mąki i wody. Zawiera miliardy żywych komórek naturalnych drożdży i bakterii fermentujących mąkę. Drożdże piekarskie kupowane w sklepie to monokultura. W zakwasie znajdziemy wiele ich gatunków i szczepów. Aby wyhodować zakwas żytni lub pszenny używamy mąki razowej. Łączymy ją w równej ilości z Więcej ...