Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy Więcej ...
Może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole. Śledziowa salsa smakuje również jako osobna sałatka. Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 – 7 łyżek ostrego chrzanu bulion cztery duże płaty śledziowe dwie pomarańcze duża twarda gruszka orzechy laskowe sok z cytryny Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie a następnie w soku z Więcej ...
Szybkie ciasto bez jajek, mleka krowiego i masła. Zrobiliśmy je na warsztatach w przerwach między składaniem ciasta chlebowego. Nic trudnego a cieszy oko i podniebienie. Z poniższej proporcji wychodzi duża blacha. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody szklanka oleju 3 szklanki Więcej ...
Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde – dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach np. czekoladowych. Składniki: 1 kg twardych gruszek szklanka octu winnego 3 szklanki wody szklanka cukru Więcej ...
Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki Więcej ...