Zupy kremy należą do moich ulubionych a pieczone buraki to poezja – więc sami rozumiecie 🙂 Połączone z musem z owoców czarnego bzu i bitą śmietaną cynamonową – łeb urywa! Lubię ideę łączenia smaków warzyw i owoców. Pomidory i maliny, marchew i pomarańcza, seler i gruszka. Do tego oleje i Więcej ...
O tym, że kasza jaglana to lekarstwo opowiadam od dawna wszędzie, gdzie tylko mogę. Okazuje się, że to za mało. Zatem napiszę. Jagły powstają z łuskanego ziarna prosa. Zawiera wprawdzie mniej białka i błonnika niż inne kasze ale pozostałe jej cechy w pełni to wynagradzają. Przede wszystkim jest zasadotwórcza więc działa Więcej ...
Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie! Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej kilka dużych pieczarek garść suszonych moreli garść orzechów (włoskich lub ziemnych) świeży Więcej ...
Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały. Składniki: 400 g schabu duża cebula 3 – 4 łyżki miodu sos sojowy pieprz 300 g dojrzałego agrestu Więcej ...
Można ją zrobić również z mrożonego szpinaku ale jeśli mamy sezon to szkoda nie korzystać z dobrodziejstw natury. Składniki: 2 kg szpinaku śmietanka 18% masło 3 ząbki czosnku ser gouda , cheddar lub wedle uznania wędzona papryka w proszku sól, pieprz bulion Szpinak myjemy, wrzucamy do sporego garnka, solimy, podlewamy Więcej ...