Nazwa trudna ale wykonanie już nie. Niewiele różnią się od naszych rodzimych kopytek. Klasyczne przygotowuje się z ziemniaków. Ja zrobiłam z bobu i powiem Wam, że kleją się bez porównania łatwiej niż ziemniaczane. Młody bób nie nadaje się na kluski, dopiero ten duży, mięsisty, pod koniec sezonu. Trzeba ugotować go Więcej ...
Jedna z moich ulubionych postaci bobu. Dodatkowo prosta i szybka w wykonaniu. Składniki: dwie szklanki ugotowanego bobu 200 g fety pęczek szczypioru oliwa sól, pieprz Bób obieramy ze skórki, fetę kroimy lub zdrobniamy, szczypiorek siekamy. Łączymy składniki, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem – i już! Ciesz się Smakiem!
Najlepsza na wędzonych kościach np. żeberkach. Bardzo konkretna o zdecydowanym smaku. Składniki: wędzone żeberko 150 g plaster wędzonego boczku marchewka mała pietruszka szklanka ugotowanego bobu liść lubczyku liść laurowy ziele angielskie ziarna kolendry sól, pieprz Żeberko gotujemy do miękkości w dwóch litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami Więcej ...
Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku jeden dojrzały pomidor olej sól, pieprz Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie Więcej ...
Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem. Składniki: 500 g ugotowanego bobu szklanka orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sok z całej cytryny garść liści melisy oliwa sól, pieprz Orzechy prażymy w piekarniku na blasze – 15 min. w temp. 180° C. Więcej ...