Bardzo proste ciasto. Długo zachowuje świeżość. Można podjadać je aż do Sylwestra. Powinno nosić nazwę ciasto teściowej, bo pierwszy raz jadłam je właśnie u moich teściów. Przepis troszkę udoskonaliłam. Składniki: 5 średnich jabłek cukier waniliowy kostka masła 200 g cukru 4 duże jaja 250 g orzechów laskowych łyżka kakao 2 Więcej ...
Uwielbiane przez moją rodzinę. Znikają błyskawicznie w towarzystwie hektolitrów zimnego mleka. Szczerze mówiąc dopóki pierwszy raz sama nie upiekłam nie lubiłam jagodzianek. Pamiętałam smak jagodzianek kupowanych w sklepie. Wszystkie były dla mnie za suche, zapychające – a mleka nie znoszę brr! Moje bułeczki są wilgotne, puszyste i mocno nadziane owocami. Więcej ...
Mocno pomarańczowy smak i polewa z białej czekolady. Dzięki zaparzaniu mąki długo utrzymuje świeżość – tak słyszałam od tych, którzy dostali ode mnie przepis. U mnie w domu znika w trakcie jednego dnia. Na święta upiekę dwie! Składniki: 180 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g Więcej ...