Bardzo szybkie, proste danie. Co więcej za jednym razem można zrobić dwie wersje. Składniki: 1 kg kiełbasy białej czosnek przyprawy (mogą być mieszanki grillowe) 5 dużych cebul 0,5 l piwa (jasne lub ciemne – jak kto lubi) Kiełbasę szpikujemy czosnkiem i zasypujemy przyprawą – układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojoną Więcej ...
Categories: Dania główne, Dania mięsne, Obiad, Przekąski, wielkanoc
Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego. Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych. W zależności od regionu zupy te podaje się z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami na obiad Więcej ...
Categories: Dania mięsne, Obiad, wielkanoc