Ostatnie z tej edycji spotkanie kulinarne w pracowni Latające Warsztaty Rzemiosła odbyło się w świątecznej atmosferze. Uczestnicy uczyli się filetować ryby – głównie karpie i pstrągi choć i morszczuk się trafił. Muszę zaznaczyć, że jestem pod wrażeniem – jak na pierwszy raz wyjątkowo sprawnie im poszło. Z filetów zrobiliśmy farsz rybny i upiekliśmy drożdżowe pierogi. Jako alternatywę dla tradycyjnego wigilijnego barszczu ugotowaliśmy krem chrzanowy z salsą śledziową z gruszką, pomarańczą, orzechami laskowymi i sokiem z cytryny. Kolejne danie – sałatka śledziowa miała nieco zaskakujący kolor – koniecznie przeczytajcie dlaczego! Nie mogło również zabraknąć pierniczków. Nasze były nadziewane konfiturą z czarnej porzeczki, pudrowane srebrnym barwnikiem i ozdobione lukrem królewskim.
PIEROGI DROŻDŻOWE Z FARSZEM RYBNYM
KREM CHRZANOWY Z SALSĄ ŚLEDZIOWĄ
Za tydzień nowy temat: będziemy faszerować, nadziewać i rolować! Warzywa oczywiście 🙂