szpinak_sxc

©:www.freeimages.com

Nie wiem czy istnieje taka jednostka chorobowa, ale gdyby istniała to z całą pewnością na nią „cierpię”. Uwielbiam szpinak w każdej postaci! Już jako dziecko bardzo go lubiłam. Z wielką ochotą zrywałam  szpinak w ogródku i zanosiłam babci wielki kosz wypełniony jego liśćmi. Szpinak mojej babci był bardzo delikatny, coś jak gęsta zupa. Pamiętam, że dodawała do niego surowe jajko. W mojej klasie byłam jedyną osobą, która nie wzdrygała się na myśl o szpinaku. Dlaczego tak było zrozumiałam dopiero gdy zaczęłam jadać obiady w szkolnej stołówce. Faktycznie, trudno było delektować się burą breją o metalicznym, ohydnym smaku. Tak, przedszkolne i szkolne stołówki ponoszą odpowiedzialność za to, że wielu dorosłych już ludzi nie lubi szpinaku. Apeluję jednak do przeciwników tego zielonego warzywa: Dajcie szpinakowi szansę! Spróbujcie jeszcze raz się do niego przekonać! Szpinak, aby był smaczny musi się po prosu pojawiać w odpowiednim towarzystwie tj. czosnku, śmietany, masła i soli!

Najlepszy jest świeży. W związku z zawartością kwasu szczawiowego działa odwapniająco (nadmiar może prowadzić do kamicy szczawiowo-wapniowej). Aby uchronić się przed utratą mikroelementów należy jadać go z produktami bogatymi w wapń. Żaden to problem, gdyż szpinak świetnie komponuje się z wszelkimi serami, jogurtami czy jajami. A jadać go warto bo ma właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą, jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. Ma wiele zastosowań w kuchni. Oprócz podstawowej wersji (jarzynka do obiadu) można z niego przygotować zupy, łączyć z mięsem, jest doskonałym farszem do pierogów, makaronów czy naleśników. Młody szpinak jest również świetny na surowo w sałatkach. Doskonale smakuje w sałatkach z serami pleśniowymi i orzechami, owocami (gruszki, truskawki, winogrona), pomidorami czy grillowanym kurczakiem lub bekonem. 

Szpinak należy dokładnie umyć (w naczyniu, nie pod bieżącą wodą) i dokładnie osuszyć. Nie przechowujcie go w lodówce dłużej niż jeden dzień. Przy obróbce cieplnej traci 2/3 swojej objętości – należy to uwzględnić przy planowaniu posiłków.  Niewątpliwą jego zaletą jest to, że potrawy przyrządza się błyskawicznie – sprawdźcie sami.

Zapraszam do moich ulubionych przepisów.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl