Bomba witamin i minerałów. Polecane w dietach odchudzającym (niskokaloryczne, moczopędne), kobietom w ciąży (kwas foliowy) i wspomagająco przy leczeniu chorób nowotworowych. Już pojawiły się w sklepach białe i zielone. Zielone są delikatniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Białe są twardsze i należy je obierać (omijając główki). Jedne i drugie obcinamy w 1/3 długości gdyż zdrewniałe końcówki są łykowate nawet po długim gotowaniu. Przypominam, że kupujemy oczywiście tylko świeże o niezbyt rozwiniętych główkach a przechowujemy w lodówce zawinięte w mokrą ściereczkę. Zielone szparagi gotujemy max. 5 min., białe max.15 min. Jedne i drugie należy gotować w wysokim garnku tak, aby główki wystawały ponad wodą (są delikatniejsze – ugotują się w parze). Jeśli nie mamy specjalnego garnka do szparagów wystarczy je związać przy główkach i taką wiązkę włożyć do wody z solą i cukrem.
Przy szparagach „wszelkie chwyty są dozwolone”. Jemy je jak kto lubi. Od najprostszego sposobu czyli po polsku z masłem i bułką tartą do bardziej skomplikowanych dań. Mogą być dodatkiem lub głównym składnikiem.
Ciesz się Smakiem!