ZIELONE_SZPARAGI7504

Bomba witamin i minerałów. Polecane w dietach odchudzającym (niskokaloryczne, moczopędne), kobietom w ciąży (kwas foliowy) i wspomagająco przy leczeniu chorób nowotworowych.  Już pojawiły się w sklepach białe i zielone. Zielone są delikatniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Białe są twardsze i należy je obierać (omijając główki). Jedne i drugie obcinamy w 1/3 długości gdyż zdrewniałe końcówki są łykowate nawet po długim gotowaniu. Przypominam, że kupujemy oczywiście tylko świeże o niezbyt rozwiniętych główkach a przechowujemy w lodówce zawinięte w mokrą ściereczkę.  Zielone szparagi gotujemy max. 5 min., białe max.15 min. Jedne i drugie należy gotować w wysokim garnku tak, aby główki wystawały ponad wodą (są delikatniejsze – ugotują się w parze). Jeśli nie mamy specjalnego garnka do szparagów wystarczy je związać przy główkach i taką wiązkę włożyć do wody z solą i cukrem.

Przy szparagach „wszelkie chwyty są dozwolone”. Jemy je jak kto lubi. Od najprostszego sposobu czyli po polsku z masłem i bułką tartą do bardziej skomplikowanych dań. Mogą być dodatkiem lub głównym składnikiem.

Ciesz się Smakiem!

SZPARAGI

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl