Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Jest dużo zdrowsza niż kuskus czy manna. Zawiera dwa razy więcej błonnika, Więcej ...
Jedna z moich ulubionych postaci bobu. Dodatkowo prosta i szybka w wykonaniu. Składniki: dwie szklanki ugotowanego bobu 200 g fety pęczek szczypioru oliwa sól, pieprz Bób obieramy ze skórki, fetę kroimy lub zdrobniamy, szczypiorek siekamy. Łączymy składniki, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem – i już! Ciesz się Smakiem!
Gdy słońce mocniej przygrzeje a temperatura oscyluje w okolicach 30°C jedyną zupą jaka przychodzi mi do głowy jest chłodnik. Niejedno ma on oblicze, bo i ogórkowy i z kalarepą i gazpacho. Moim faworytem jest jednak chłodnik litewski na botwinie. Składniki: pęczek botwiny (jeśli bardzo młoda to dwa) pęczek rzodkiewki 4 Więcej ...