Powstał jak to się mówi „z marszu”. Namoczyłam za dużo rodzynek do granoli a przecież nic się nie może zmarnować prawda? Szybki przepis bo bez nastawiania nocnego zaczynu. W lecie gdy jest ciepło rośnie 2-3 godziny ale gdy mamy zimną wiosnę a kaloryfery już wyłączone proponuje aby wyrastał w piekarniku (grzałka Więcej ...
Ziarna, płatki i bakalie. Bez cukru. Takie batony najczęściej powstają u mnie jako efekt sprzątania szafek. Trochę tego, trochę tamtego, garść płatków pozostała w opakowaniu, kilka daktyli i śliwek co wypadły z pudełek – sprzątamy! Podaję recepturę Nigelli ale trzymajcie się jej tylko jeśli chodzi o ilość wody do suchych Więcej ...
Amarantus czyli szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był podstawą wyżywienia Inków, Azteków i Majów , świętą rośliną. Mielone ziarna używano do przyrządzania tortilli i napojów a liście i pędy jadano jak warzywo. Przez konkwistadorów uznany za szatańskie ziele zapewne z tego powodu iż w czasach wojny do amarantusowych Więcej ...