Są obecnie bardzo modne – mnóstwo ich w sieci – my też zrobiliśmy na warsztatach. Jak moda to moda 🙂 Do wycinania potrzebujemy różnej wielkości foremek np. duże serce i malutkie serduszko, duża choinka i malutkie gwiazdki itd. Składniki: 500 g mąki 250 g miodu 100 g cukru 100 g Więcej ...
Mięciutkie – od razu można zjadać. Pierniczki dzielę na dwa rodzaje: te które są do ozdoby i te do jedzenia. Te do jedzenia nie mogą mieć na sobie tony lukru, za to muszą być pysznie nadziane. Na warsztatach mieliśmy konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasto na podstawie przepisu Hanny Szymanderskiej ale trochę pozmieniałam. Więcej ...
Dwa najbardziej charakterystyczne ciasta bożonarodzeniowe w jednym. Kumulacja! Coś w sam raz dla leniuszków. Piernik był? Był! Makowiec był? No przecież był! Jeszcze urodziny można zaliczyć bo wygląda jak tort 🙂 Składniki: szklanka miodu 3 łyżki przyprawy do piernika 4 jaja 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 szklanki maki Więcej ...
Śledzie z charakterem. Dla tych, co lubią nietypowe smaki. Jeśli bierzecie udział w naszej akcji pieczenia pierników, to przy ich wypiekaniu zostawcie ciasta na mały pierniczek – taki o średnicy 5 cm wystarczy. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych pierniczek dobry olej 150 ml (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) łyżka Więcej ...