Dynia makaronowa to odmiana zwyczajnej. Jest owalna o jasnożółtej skórce i pomarańczowym miąższu. Po upieczeniu miąższ rozpada się na cienkie pasemka przypominające makaron. Można przyrządzać jak spaghetti z włoskimi sosami. Składniki: mała dynia makaronowa (około 1 – 1,5 kg) czosnek cebula 2 puszki pomidorów czarne oliwki kapary bazylia świeża bazylia Więcej ...
Piekarnik szumi niezmiennie od dwóch dni. Kolejne kilogramy pomidorów się suszą. Ile bym ich nie zrobiła i tak będzie mało. Wszyscy je uwielbiamy. Suszenie ich nie jest trudne lecz długotrwałe, należy uzbroić się w cierpliwość. Suszenie w piekarniku trwa 5-6 godzin. Wymaga też silnej woli bo objętości jakie uzyskujemy po Więcej ...
Pyszny letni obiad. Zazwyczaj przyrządzam, gdy w lodówce zostaje mi odrobina niewykorzystanej kaszy lub ryżu ( z powodzeniem można zamieniać). Polecam. Składniki: trzy okrągłe cukinie około 200 g kaszy jęczmiennej 100 g sera wędzonego papryczka chilli cebula kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu sól, pieprz świeże oregano trzy duże pomidory cztery Więcej ...