Po fiołkach przyszedł czas magnolii. Kwiaty magnolii są cudowne, tylko szkoda, że tak szybko przekwitają. Miałam na nie chętkę w już w ubiegłym roku ale nie zdążyłam się załapać na ich okres kwitnienia. W tym roku już czekałam „w blokach startowych” i udało się! Ciekawostką jest, że magnoliowate to bardzo stare Więcej ...
Categories: Bez kategorii
Jestem kontenta. Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie 😉 Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla prawdziwków. Jeśli są duże ale zdrowe to kapelusz tnę na części i do marynaty. W zasadzie oddzielnie robię Więcej ...
Ciekawy smak. Mogą być bardzo ostre lub ostro-słodkie jeśli dodamy miód. Tą wersję robię najczęściej. Składniki: 2 kg ogórków marchew cebula 1,5 l wody 1,5 szkl. octu 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy 3 łyżki miodu gorczyca Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i cebulę kroimy w plastry. Więcej ...
Czas robienia przetworów ruszył pełną parą. Szukając na targu odpowiednich do marynowania ogórków znalazłam korniszony. Malutkie ogóreczki, nie większe niż 3 cm. Bardzo się cieszę. Nie mogłam takich znaleźć od dwóch lat. Korniszony przygotowuję w zasadzie tak samo jak duże ogórki, są tylko ładniejsze:) Małe cacuszka, w malutkich słoiczkach. Jak Więcej ...