Ciekawy smak. Mogą być bardzo ostre lub ostro-słodkie jeśli dodamy miód. Tą wersję robię najczęściej. Składniki: 2 kg ogórków marchew cebula 1,5 l wody 1,5 szkl. octu 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy 3 łyżki miodu gorczyca Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i cebulę kroimy w plastry. Więcej ...
Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem Więcej ...
Idealna wędlina na świąteczny stół. Bardzo prosty w wykonaniu. Jedyny sekret smaku to odpowiednio wczesne zamarynowanie mięsa. Składniki: 1,5 kg karczku wieprzowego kilka łyżek miodu olej musztarda sól przyprawy ziołowe czosnek Karczek myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, olej, rozgnieciony czosnek, sól i przyprawy mieszamy w gęstą papkę. Z ziół najczęściej Więcej ...