Szybkie ciasto na niedzielny deser. Jeśli macie w ogródku krzaki agrestu lub porzeczki w piętnaście minut nazrywacie owoców. Składniki na blachę 25/30 cm: 250 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 – 900 g owoców do Więcej ...
Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy placek do lodówki. Składniki na lukier: białko kurze ok. 300 g cukru pudru kilka kropli soku cytrynowego Ważne przy sporządzaniu lukru królewskiego jest to, aby białka nie ubić na pianę. Pęcherzyki powietrza zawarte w pianie Więcej ...
Połączenie doskonałe. Super kruche ciasto (patrz mazurek kajmakowy) i masa truflowa z białej czekolady. Składniki: 200 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30% 25 ml rumu Z tych proporcji otrzymacie niepełną szklankę polewy. Warunkiem udanego mazurka jest użycie dobrej jakościowo białej czekolady. Najlepiej specjalnej do wypieków. Czekoladę roztapiamy w kąpieli Więcej ...
Mazurki to moje ulubione ciasta. Kruchy spód i kolorowe polewy przystrajane bakaliami, lukrem i czekoladą. Przygotowuję spody wcześniej aby mieć czas na zabawę z dekorowaniem – w mazurkach wygląd jest tak samo ważny jak smak! Składniki na proste ciasto: 300 g mąki 150 g margaryny 80 g cukru 1 jajko Więcej ...