Dynia makaronowa to odmiana zwyczajnej. Jest owalna o jasnożółtej skórce i pomarańczowym miąższu. Po upieczeniu miąższ rozpada się na cienkie pasemka przypominające makaron. Można przyrządzać jak spaghetti z włoskimi sosami. Składniki: mała dynia makaronowa (około 1 – 1,5 kg) czosnek cebula 2 puszki pomidorów czarne oliwki kapary bazylia świeża bazylia Więcej ...
Szybka w przygotowaniu. Jest na tyle wykwintna, że można ją podać na oficjalnym spotkaniu lub romantycznej kolacji. Robię ją na poprawę humoru – uwielbiam wszystkie jej składniki razem i każdy z osobna! Składniki: dojrzały melon galia lub cantaloupe 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 1/3 arbuza garść rukoli trzy łyżki Więcej ...
Salsa verde czyli zielony sos to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów przyrządzanych głównie z ziół. Polecana do sałatek, ryb, mięs i gotowanych warzyw. Stosuję ją w dwóch wersjach: rzadszą do sałatek a zagęszczoną miąższem z chleba i żółtkiem z jaja ugotowanego na twardo do warzyw, mięs i jako pesto Więcej ...