Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia   Więcej ...

Applestroop, apple butter, apfel kraut te nazwy oznaczają ten sam gęsty syrop z długo gotowanego soku jabłkowego. Gotowanego aż do karmelizacji cukru, dzięki czemu ma ciemny, brązowy kolor. Tradycyjny i popularny w kuchni niemieckiej, holenderskiej, belgijskiej. W zależności od tego jak długo jest gotowany może być gęstym syropem lub też   Więcej ...

Categories: przetwory, SLAJD

Dla czystej przyjemności przeglądam często moją ulubioną książkę kucharską.” Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzania zapasów spiżarnianych” wydanie dwudzieste czwarte z 1913 roku. Mogę Wam powiedzieć jeszcze, że kosztowała 1 rubel i 20 kopiejek. Dzisiaj zupa piwna. Muszę się przyznać, że przewertowałam trochę   Więcej ...

Categories: Dania główne, SLAJD, zupy

Oczywiście można ją kupić i wielokrotnie to robiłam jeśli nie miałam czasu przygotować swojej. Jednak na zimę, zwłaszcza przed świętami przygotowuję ją sama.  Używam przyprawy nie tylko do ciasta ale również do grzańców winnych i piwnych – a trochę ich wypijam zwłaszcza jak jest mróz 🙂 Składniki: 300 g mielonego   Więcej ...

Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde –  dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach np. czekoladowych. Składniki: 1 kg twardych gruszek szklanka octu winnego 3 szklanki wody szklanka cukru   Więcej ...

Categories: przetwory, SLAJD

Nie każdy wie, że nasturcje są nie tylko pięknymi kwiatami zdobiącymi nasze ogrody i balkony. Są również roślinami jadalnymi. Liście, kwiaty i owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, serów i jaj. Smak to wypadkowa między chrzanem a rzodkiewką. W lecznictwie używana jako środek dezynfekujący, pobudzający apetyt i hamujący kaszel. Przygotowuje   Więcej ...

Categories: przetwory

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl