Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z masłem. Przypominam, że jak i w innych ciastach drożdżowych, wszystkie składniki powinny zostać odpowiednio wcześnie wyjęte z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko do zaczynu podgrzewamy do temp. 37°C. Zimne mleko spowoduje, że drożdże będą „pracować” za wolno a zbyt gorące je zabije. Więcej ...
Categories: cebularze, Dania bez mięsa, kolacja, Przekąski, śniadanie
Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy placek do lodówki. Składniki na lukier: białko kurze ok. 300 g cukru pudru kilka kropli soku cytrynowego Ważne przy sporządzaniu lukru królewskiego jest to, aby białka nie ubić na pianę. Pęcherzyki powietrza zawarte w pianie Więcej ...
Categories: Ciasteczka, Dania bez mięsa, Przekąski, Słodkości, wielkanoc