Przeczytajcie dokładnie. Niby wszystko wiemy, teorię mamy „obcykaną”, gorzej z praktyką. Dietetyk i konsultant żywieniowy Paulina Trzepla ZdroweLowe podaje kilka tricków jak bez szczególnych wyrzeczeń teorię przemienić w praktykę.

SALADKA_melonARBUZ8773

Zamieszczone dzięki i za zgodą ZdroweLowe:

ZDROWA DIETA, bycie healthy&fit – z każdej strony docierają do nas porady co i jak mamy robić aby być bardziej atrakcyjni oraz fit. Nagłówki gazet, książki, reklamy, ulotki preparatów i zabiegów, ciężko jest uniknąć wszechobecnych informacji o tym co jest dla nas potencjalnie dobre. Czy wiemy jak odnaleźć się w zgiełku tych informacji? Czy kluczem do sukcesu jest uwierzyć w zbawienne właściwości jagód goi i na nich opierać swoją dietę, czy powinniśmy bać się mleka i nabiału, a co myślicie o zbawiennym aloesie, zielonej kawie albo herbatce z senesem?

Media szukają sensacji skupiając się na modnych i chwytliwych produktach spożywczych i preparatach, my postaramy się podejść do problemu od innej strony. Zaczynamy.

Jeśli czytasz ten artykuł prawdopodobnie chcesz zdrowo się odżywiać. Zastanów się jednak chwilę czy Twoim głównym celem jest zrzucenie kilku kilogramów czy poprawa sposobu odżywiania, której przyświecają wyższe cele, np. zdrowotne?

Wyjaśnijmy sobie jedno: nie ma możliwości przejścia na chwilową dietę, zrzucenia tkanki tłuszczowej i powrócenia do dawnych nawyków zachowując pożądaną sylwetkę.

Jesteś tym co jesz, chcesz wyglądać dobrze? Zacznij odżywiać się dobrze!

Sprecyzujmy co znaczy dobrze się odżywiać:

Nie wychodź z domu bez śniadania. Jeśli zaspałeś do pracy albo okazało się rano że Twoja lodówka świeci pustkami wstąp po drodze do sklepu i kup coś zdrowego, niech to będzie jogurt naturalny, kefir, maślanka czy serek wiejski, do tego jabłko i w drogę.

Spożywaj 5 posiłków w ciągu dnia. W myśl zasady częściej ale mniej. Ustaw sobie przypomnienie na telefonie, budzik przypomni Ci co 3-4h o tym że czas coś zjeść. Gwarantuję Ci, że po kilku dniach powstaną w Twoim mózgu nowe połączenia neuronalne, częste powtarzanie tych samych czynności powoduje że uczymy się ich i wchodzą nam w nawyk. Po kilku dniach organizm sam będzie domagał się kolejnego posiłku. Regularność w jedzeniu umożliwi przyspieszenie metabolizmu. Pomyśl sobie, że za każdym razem gdy opuścisz posiłek, Twój organizm w obawie o ponowne zaniedbanie i głodówkę, po kolejnym posiłku odłoży go sobie na zapas w postaci tkanki tłuszczowej, upss…

Ostatni posiłek 3-4h przed snem. Zakaz jedzenia po 18 jest mitem, wszystko zależy od naszego trybu dnia. Jeśli chodzisz spać o 24 zjedz kolację o 20.30 – nie zapomnij tylko żeby była zdrowa!

Pij dużo wody. Wydaje Ci się że pijesz jej wystarczająco dużo bo nie czujesz się odwodniony i nie masz uczucia suchości w ustach? Przeciętny dorosły człowiek powinien wypijać 1,5-2L (6-8 szklanek) wody najlepiej mineralnej w ciągu dnia. Pamiętaj, że czarna herbata, kawa i alkohol to napoje odwadniające i nie można ich wliczać do tej puli. Jeśli nie lubisz wody, wrzuć do niej kawałki cytryny, pomarańczy, mandarynki, kiwi, ogórka, jabłka lub listki mięty. Zamień czarną herbatę, która nie wnosi do Twojego organizmu żadnych cennych składników na zieloną, która: jest źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami, spowalnia proces starzenia, posiada flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne oraz katechiny, które obniżają poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie, pobudza trawienie, posiada związki mające właściwości przeciwnowotworowe oraz antymutagenne.

Jedz dużo warzyw i owoców. Staraj się aby w każdym posiłku znalazło się warzywo, owoce wybieraj na drugie śniadanie lub podwieczorek. Staraj się nie jadać owoców po 18. Pamiętaj, że różnorodność matki natury jest ogromna a my często zamykamy się na kilka/kilkanaście rodzajów owoców czy warzyw. Warzywa możesz wykorzystywać na surowo, półtwardo, do zapiekanek, kotletów, zup, past kanapkowych, sosów, jako dodatek do makaronów, pizz, risotto, kaszotto, sałatek, koktajli, pieczywa.

Jedz często ryby (2-3 razy w tygodniu), gdyż są jedynym istotnym źródłem kwasów omega-3, którym udowodniono szereg zbawiennych właściwości: zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, opóźniają procesy starzenia, obniżają stężenie trój glicerydów i cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko zawału, usprawniają pracę mózgu, wpływają na pamięć. Dodatkowo ryby są pokarmowym źródłem witaminy D. Przygotuj ją na parze, na patelni bez tłuszczu, w piekarniku, w postaci pasty, sałatki czy zapiekanki

Nasiona i orzechy to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin. Korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu. To doskonała przekąska i idealny dodatek do jogurtu naturalnego, koktajli, deserów, sałatek, kotlecików warzywnych, past i pasztetów warzywnych. Uwaga, fakt że są zdrowe nie oznacza że możemy po nie sięgać w nieograniczonych ilościach gdyż są wysokokaloryczne. Garstka tego typu produktów każdego dnia będzie wystarczająca. 

Aktywność fizyczna. Zarezerwuj min. 30min każdego dnia na aktywność fizyczną. Najlepsze efekty uzyskasz ćwicząc 3 razy w tygodniu po min. 1 godzinie. „

Od siebie dodam, że dieta nie oznacza rezygnacji z pyszności o nie! Co więcej udowodnię Wam to!

 

 

 

Categories: fit

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl